ASP (APPLICATION SERVICE PROVIDER)

TeleComputing var i 1997 først i verden med å tilby ASP for bedrifter. I dag brukes ikke begrepet ASP så ofte lenger, og er blitt erstattet med skytjenester. TeleComputing er en av aktørene som har drevet sky-teknologien fremover, og er i dag Nordens ledende tilbyder av skytjenester.


Teknologien og metodene man bruker for å levere skytjenester har utviklet seg raskt, og begrepet ASP er derfor litt «gammeldags». Men fremdeles brukes denne forkortelsen aktivt for å beskrive det som i dag kalles skytjenester.
Ved å forklare forskjellen på tradisjonell ASP-leveranse og moderne skytjenester håper vi å kunne bidra til økt forståelse om «skyen» og skytjenester.

Les også: Tåkete kunnskap om skyen
Les også: Skytjenester for bedrifter

ASP i et nøtteskall

ASP står for Application Service Provider, eller programvare-/applikasjonsutleier på godt norsk. Den litt eldre modellen av denne tjenesten baserer seg på at hver bruker får tilgang på programvare som er installert på en bestemt ekstern server, driftet av en ASP. Denne modellen var banebrytende i sin tid, men nå til dags kan vi se svakheter for både store og små bedrifter. Hovedsaklig er det dårlig skalerbarhet, og mye uutnyttet kapasitet på serverne når programvaren ikke er i bruk som gjør at vi heller velger skytjenester i nyere tid.

 

Skytjenester for fleksibilitet og effektivitet

Med stadig høyere hastighet på Internett, smartere programvare og bedre ressursstyring har det blitt mulig å fordele oppgavene til datasentre på en bedre og raskere måte. Det betyr at programvaren som benyttes «i skyen» ikke lengre er installert i ett tilfelle for hver bruker på én fysisk server.

En sky av servere på datasentre over hele verden drifter programvare som kan brukes av mange personer samtidig for samarbeid og samhandling. Hvis flere personer skal bruke programmene er det bare å gi tilgang, uten at ekstra maskiner eller programvare er nødvendig.

Ikke all programvare fungerer på denne måten, og noe bør fremdeles både kjøres lokalt og lagres et sted annet enn «rundt omkring i verden». Derfor tilbyr TeleComputing både en hybrid sky, dedikerte norske servere, og leverer også en kombinasjon av ulike typer skytjenester og maskinvare-tjenester.


Les også: Hybride skytjenester (hybrid cloud)
Les også: Den norske skyen
Les også: CaaS (Client as a Service)